top of page

Förbättra kommunikationen mellan häst och ryttare med EquiFit BitTape

Kommunikation är nyckeln till ett framgångsrikt partnerskap mellan häst och ryttare. Bettet är en direkt länk mellan ryttarens hand och hästens känsliga mun. Genom subtila tygeltag förmedlas signaler om riktning och tempo, men bettet kan också orsaka obehag och smärta om det används felaktigt. Som ryttare ska du ständigt söka efter en mjuk och följsam kontakt, där bettet är ett verktyg för kommunikation.


Trots ryttarens ambition att rida med mjuka händer och tydliga signaler, kan även bettets utformning påverka möjligheterna till en god kommunikation. Det är vanligt att hästens missnöje med bettet misstolkas för ovilja och beteenden som gapning, huvudskakningar, att ta bettet mellan tänderna eller stelhet i nacken tolkas som olydnad eller motstånd från hästens sida. I verkligheten kan dessa beteenden vara tecken på obehag i munnen.


  • Gapar: Hästen öppnar munnen för att försöka undvika trycket från bettet.

  • Kastar med huvudet: Hästens huvud rör sig oroligt för att försöka komma undan obehaget.

  • Tar bettet mellan tänderna: Hästen biter tag i bettet för att få kontroll över det och minska trycket.

  • Går emot: Hästen spänner musklerna i nacken och undviker att ge efter för tygeltagen.

  • Drar in nosen: Hästen försöker undvika kontakt med bettet genom att dra in nosen mot bringan, för att minska trycket mot lanerna och tungan. Detta kan misstolkas som ovilja att ta stöd på bettet.




Att missförstå hästens signaler kan få konsekvenser. Om vi inte förstår att hästen visar obehag genom sitt beteende, och istället tolkar det som ovilja, riskerar vi att förvärra situationen. Fortsätter vi att använda ett bett som orsakar obehag, kan det leda till kroniska problem i munnen och under tiden påverkar det hästens välbefinnande.


Missförstånd skapar också frustration och försvårar kommunikationen mellan häst och ryttare. En häst som upplever obehag kan dessutom utveckla beteendemässiga problem, som aggressivitet eller svårigheter att hantera. För att undvika detta är det viktigt att öka sin kunskap om hästen och hur olika utrustning påverkar den.


Ett sätt att minska obehag från bettet och förbättra kommunikationen, kan vara EquiFit BitTape. BitTape är en tunn, mjuk och flexibel tejp som placeras på bettet. Den mjuka tejpen hjälper till att hålla bettet stilla i hästens mun genom att absorbera stötar och vibrationer.

Till produkten EquiFit BitTape


Tvådelat tränsbett med fasta D-ringar lindat med EquiFit BitTape.


Hur använder jag BitTape?


Att applicera BitTape är enkelt, men det kräver lite noggrannhet för att få det att sitta korrekt och ge bästa möjliga effekt.


1. Förberedelser:


  • Tvätta händerna: Se till att dina händer är rena och torra innan du hanterar BitTapen.

  • Rengör bettet: Torka av bettet noggrant för att avlägsna smuts och rester.

  • Klipp till rätt längd: Mät ut hur mycket BitTape du behöver. Längden varierar beroende på bettets storlek och tjocklek. Det är bättre att klippa av en bit som är lite för lång än för kort, du kan alltid trimma bort överflödig tejp senare.


2. Applicering:


  • Sträck ut tejpen: Sträck försiktigt ut BitTapen innan du börjar applicerar den. Detta aktiverar limmet och gör tejpen mer följsam.

  • Börja på mitten: Placera den ena änden av BitTapen på mitten av bettet.

  • Linda runt bettet: Linda BitTapen runt bettet i en spiral, med en överlappning på ca 50% för varje varv. Se till att tejpen ligger slätt och utan veck.

  • Avsluta på undersidan: Avsluta appliceringen där det inte kommer i direkt kontakt med hästens tunga.

  • Tryck till: Tryck ordentligt längs hela tejpen för att säkerställa att tapen ligger tätt mot bettet

.

3. Efter applicering:


  • Kontrollera kanterna: Se till att kanterna på BitTapen ligger slätt mot bettet och inte sticker ut, då detta kan orsaka skav och skapa onödigt obehag.

  • Trimma överflödig tejp: Om du har klippt av en för lång bit, trimma bort överflödig tejp.



Var uppmärksam på din hästs signaler och försök att tolka dem korrekt. Om du märker tecken på obehag, uteslut möjliga orsaker som tandproblem och se till att använda rätt utrustning. Välj ett bett som passar både din häst och din ridning. Tveka inte att söka professionell hjälp av en veterinär eller erfaren tränare om du känner dig osäker. Genom att vara lyhörd för din hästs signaler och välja rätt utrustning kan du skapa en mer harmonisk och positiv upplevelse för er båda.


Comments


bottom of page